ITS Knihovna
Kontakt

Chcete nás kontaktovat? Napište nám na

Novinky
NAPCORE: 1st Mobility Data Days
8. 11. 2022

NAPCORE: 1st Mobility Data Days

Ve dnech 3. a 4. listopadu 2022 pořádal projekt NAPCORE v Paříži první ročník Dnů dat o mobilitě.

Evropský projekt NAPCORE sdružuje více než 80 různých veřejných a soukromých subjektů s cílem harmonizovat NAP, národní přístupové body. Cílem je využít obrovské množství dostupných dat o dopravě a mobilitě a zpřístupnit je, zajistit jejich kvalitu a prozkoumat nové případy užití pro jednotnou evropskou silniční síť.

Na zasedání v Paříži byly stanoveny hlavní směry pro rok 2023. Setkání nabídlo strategická témata pro rozvoj ITS:
  • role NAP v rámci datového prostoru mobility
  • budoucnost NAPCORE
  • revize nařízení o dopravních informacích v reálném čase (RTTI)
  • implementace multimodálních informačních systémů o cestování (MMTIS)
 

Setkání NAPCORE přineslo příležitost pro sdílení znalostí v užívání dat. Během akce se aktivně zapojily zúčastněné strany z evropské komunity ITS a výměnily si své osvědčené postupy a metodiky pro možné rozšíření úloh NAP a využítí NAPCORE jako prostoru pro vzájemnou spolupráci.

Členové týmu ERTICO se k akci připojili, aby se podělili o zkušenosti s pokrokem ve spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem, což je klíčový aspekt úspěchu projektů.

S NAPCORE úzce spolupracují  projekty TM2.0, TN-ITSDFRS a poskytují své znalosti a zkušenosti v oblasti interaktivního řízení dopravy a standardizace prostorových dat o silniční síti pro efektivitu silničního provozu nebo sdílení dat pro bezpečnost silničního provozu.

Proběhla diskuse o vztahu mezi národními přístupovými body a datovými prostory pro mobilitu a jejich vzájemné koexistenci. Dále také proběhla diskuse a semináře o způsobech, jak rozšířit dosah NAPCORE na další relevantní případy užití, jako například na parkování a cyklistiku.

Středobodem debaty byl sběr dat, dostupnost, multimodalita a interoperabilita. Usilovalo se o to, aby se projekt proměnil v operativní celek, v němž budou NAP fungovat harmonicky v celé Evropě.

Sborník z této akce najdete na stránkách projektu NAPCORE zde.

Další ročník se uskuteční v roce 2023 v Budapešti. Do té doby je čas analyzovat všechny závěry vyvozené z Paříže, aby se maximalizovaly výsledky projektu před jeho ukončením v prosinci 2024.

Více o projektu NAPCORE spolufinancovaného z nástroje Evropské unie pro propojení Evropy se dozvíte na jeho stránkách zde. Nejnovější výstup projektu, příručku Poskytnutí základu pro nové schéma metadat pro evropské národní akční plány si můžete stáhnout zde.

Zpracováno dle zpráv ERTICO a NAPCORE.

Pokračujte ve čtení

Pohled společnosti ERTICO na Evropskou datovou strategii
7. 11. 2022

Pohled společnosti ERTICO na Evropskou datovou strategii

Minulý týden představil generální ředitel ERTICO Joost Vantomme nová partnerství této společnosti a její zkušenosti s evropskou datovou strategií na online semináři